Upečte si se mnou tradiční britské vánoční cukroví mince pies 🎄

Vánoce jsou za dveřmi a mě už honí mlsná na cukroví. Jelikož ale ráda spojuji příjemné s užitečným, rozhodla jsem se letos vyzkoušet upéct tradiční britské vánoční cukroví mince pies, pozvat vás do mé kuchyně a naučit vás u toho něco nového o angličtině. Naberete slovní zásobu typickou pro recepty a pečení, naladíte se na blížící se svátky, dozvíte se něco nového o kultuře UK a ještě jako bonus potrénujete poslech. Jen vás varuji, v kuchyni jsem docela nešika. 😀 Zní to prima? Have fun! 😉

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Here’s the recipe…

What ingredients will you need?

For the filling:

  • 125g raisins
  • 125g dried fruit (apricots, cranberries, dates, figs… whatever you like)
  • 2 diced apples
  • 25g chopped almonds or walnuts
  • 100g brown sugar
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 1/2 tsp nutmeg
  • 1/2 tsp ground ginger
  • 110ml brandy, amaretto, whiskey or rum
  • juice from one orange

For the pastry:

  • 225g plain flour
  • 2 tbsp powdered sugar
  • 150g cold and cubed butter
  • pinch of salt
  • 3 tbsp ice-cold water
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 1 beaten egg

Method:

  1. First, let’s make mincemeat, preferably a few weeks before baking mince pies. Mix all the ingredients for the filling together in a big bowl. Once all the fruit is coated with sugar and alcohol, put the filling into a jar and keep it in the fridge for at least two weeks. The longer, the better though.
  2. Next, let’s make the pastry. Put the butter, flour, sugar, salt and cinnamon into a bowl and rub quickly with your fingertips until the mixture looks like breadcrumbs.
  3. Add the ice-cold water, one teaspoon at a time, and bring it all together. The pastry should be smooth and not sticky.
  4. Wrap the pastry in cling film and let it rest in the fridge for one or two hours.
  5. Dust your worktop and a muffin pan lightly with flour.
  6. Roll out the pastry to be about 3mm thick. Cut out 12 circles and fill the muffin pan with these. Keep the rest of the pastry, you’ll need it!
  7. Fill the pastry about 3/4 full with the filling.
  8. Roll out the remaining pastry to the same thickness and cut out 12 stars.
  9. Put the stars on the filling and brush them lightly with the beaten egg.
  10. Preheat the oven to 190 degrees (non-fan) or 170 degrees (fan-assisted).
  11. Bake the mince pies for 15 to 18 minutes until they’re nice and golden on top.
  12. Enjoy!

Learn the Vocabulary

Slovní zásobu z této lekce se můžete efektivně a zábavně učit v tomto kurzu na Memrise. Nevíte, co je Memrise? Mrkněte sem.

a recipe – recept

ingredients – ingredience

a filling – náplň (koláče…)

raisins – rozinky

dried fruit – sušené ovoce

apricots – meruňky

cranberries – brusinky

dates – datle (mn. č.)

figs – fíky

whatever you like – cokoli chcete

to dice something – nakrájet něco na kostičky

diced – nakrájený na kostičky

to chop something – nasekat něco, rozkrájet něco (ořechy, cibuli, mrkev…)

chopped – nasekaný, nakrájený

almonds – mandle (mn.č.)

walnuts – vlašské ořechy

brown sugar – třtinový cukr

tsp = teaspoonful – čajová lžička čeho (zkratka, používá se v receptech)

cinnamon – skořice

nutmeg – muškátový oříšek

ground ginger – mletý zázvor

rum – rum

juice from one orange – šťáva z jednoho pomeranče

pastry – těsto (na sladké jako koláče, dorty apod.)

plain flour – hladká mouka, obyčejná mouka (v anglicky mluvících zemích používají jen jeden druh mouky, která má stejnou konzistenci zhruba jako naše hladká mouka nebo jemnější polohrubá mouka)

tbsp = tablespoonful – polévková lžíce čeho (zkratka, používá se v receptech)

powdered sugar – moučkový cukr

cubed butter – máslo nakrájené na kostky

a pinch of salt – špetka soli

ice-cold water – ledová voda

a beaten egg – rozšlehané vejce

a method – postup (receptu)

to mix something together – smíchat něco dohromady

a bowl – mísa, miska

once – jakmile, hned jak…

to be coated with something – být obalený něčím, být pokrytý něčím

to put something into something – dát něco do něčeho (nepravidelné: put put put)

a jar – sklenice

to keep something somewhere – uchovávat něco někde, skladovat něco někde, nechat něco uložené někde (nepravidelné: keep kept kept)

a fridge – lednice

at least – alespoň, aspoň

The longer, the better though. – Ale čím déle, tím lépe.

next – dále, pak, potom (mluvím o další věci v pořadí, kterou musím udělat)

to make the pastry – připravit těsto, udělat těsto (nepravidelné: make made made)

to rub – třít, mnout

fingertips – konečky prstů (na ruce)

until – dokud ne

a mixture – směs (při vaření nebo pečení)

to look like something – vypadat jako, připomínat co

breadcrumbs – strouhanka

to add something – přidat něco

one teaspoon at a time – po lžičkách

to bring something together – spojit něco dohromady (nepravidelné: bring brought brought)

smooth – hladký, jemný

not sticky – ne lepkavý, nelepivý

to wrap something in something – zabalit co do něčeho

cling film – potravinářská fólie

to let something rest – nechat něco odležet, nechat něco odpočívat (nepravidelné: let let let)

to dust something with flour – poprášit něco moukou, posypat něco moukou

lightly – lehce, trošku

a worktop – pracovní deska, pracovní plocha (v kuchyni)

a muffin pan – forma na muffiny

to roll out the pastry – vyválet těsto, rozválet těsto

about – přibližně, zhruba, okolo

3mm thick – 3 milimetry tlusté

to cut out something – vykrojit něco, vykrajovat něco (nepravidelné: cut cut cut)

a circle – kolečko, kruh

to fill something with something – naplnit co čím, plnit co čím

to keep something – nechat si něco, ponechat si něco (nepravidelné: keep kept kept)

the rest of the pastry – zbytek těsta

3/4 full – do tří čtvrtin, ze tří čtvrtin plný

remaining – zbývající, zbylý

thickness – tloušťka

a star – hvězda

to put something on someting – položit co na něco, pokládat co na něco (nepravidelné: put put put)

to brush something with something – potřít (mašlovačkou) co čím (vejcem, máslem…)

to preheat the oven to x degrees – předehřát trouba na x stupňů

a non-fan oven – trouba, která nemá horkovzduch

a fan-assisted oven – horkovzdušná trouba

to bake something – péct něco, upéct něco

golden – zlatý, zlatavý

on top – na povrchu

Enjoy! – Tak ať vám chutná!

Lákají vás mince pies? Zkuste si je upéct taky, jsou vynikající! Dejte mi vědět do komentářů, jak se povedly a jak se vám peklo podle receptu v angličtině. 🙂 Rozuměli jste videu bez problémů nebo pro vás byla většina slov neznámá a význam vám unikal? A naučili jste se něco užitečného? Upřímně doufám že ano! Napište mi o tom do komentářů. A dejte mi vědět, máte-li nějaké otázky. 🙂

P.S. Slovní zásobu z vlogu se můžete učit a opakovat si v tomto kurzu na Memrise. Doporučuju to udělat, protože tak si je zábavnou formou upevníte do dlouhodobé paměti.  (Nevíte, co je Memrise? Více info včetně video návodů zde.)

P.P.S. Pomáhají vám má videa či kurzy a chtěli byste mě podpořit? Můžete. (Thank you so much!) 

Markét
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Bez znalosti angličtiny si už nedovedu svůj život představit. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Proč se s angličtinou trápit, když to jde jinak? Pojďte se ji učit se mnou.

Efektivně a zábavně! :) 

Komentáře
  1. Alžbeta napsal:

    Markétko, ste úžasná!!! Som večný začiatočník, učila som sa z rôznych webov, aj na kurzy som chodila, ale na vás nikto nemá. Úžasne to viete vysvetliť a hlavne zrozumiteľne, každú maličkosť rozoberiete na cimpr campr, takže to naozaj musí každý pochopiť. Ďakujem vám za vašu prácu, prajem bohatého Ježiška, krásne a pokojne vianočné sviatky. Betka

    • Markét napsal:

      Hi there, Betka,
      moc Vám děkuju za milá slova. Mám velikou radost, že se vám se mnou dobře učí. Držím palce a fandím! 😉
      Přeji krásné Vánoce vám i vaší rodině. Užijte si svátky hezky v klidu a s lidmi, které máte ráda a kteří mají rádi vás. 🙂
      Markét

  2. Gabi napsal:

    Dear Market, I just wanna tell you how amazing you are. As I heard you wanted to bake mince pies I thought you were so brave. As you know I’ve been living in London for a couple of years and I know how difficult it could be to bake these „cakes“. I appreciate all your effort and skills, the pies looked delicious . When I saw you eating them I had to smile, you were so cute…and honest and happy.
    I’m happy to tell you that every time with you is unforgettable, you make my life better and I’m getting more clever with you. I wish you a very Merry Christmas and a Happy New Year, enjoy everything what life brings with your loved ones.
    See you next time, love Gabi xx

    • Markét napsal:

      Hi there, dear Gábi. Thanks for stopping by and watching my video! 😉
      To be honest, baking mince pies wasn’t difficult at all, just a little time-consuming. The hard part was filming and editing the whole process. I spent literally days putting the video together. It was so much fun though. 😀
      As someone living in the UK, have you ever tasted or baked mince pies? If you haven’t, I highly recommend it. 😉
      Haha, as you could see, I love eating and I have always a sweet tooth. 😀
      Thank you so much for being here, I really appreciate you. Your wonderful comments and insight always make my day! Merry Christmas and a Happy New Year to you and your family. May it be a fantastic and peaceful time spent with the people you love. 🎄🎄🎄 Love, Markét

  3. Klara Hronova napsal:

    Thank you very much for selling vlogs and teaching with you . I will try the recipe. Happy Christmas Klara Hronova-Ludfridrichova

  4. Markét napsal:

    Hi there, dear Klára,
    thank you so much for watching my vlogs and learning English with me. 😉 I hope you’ll enjoy mince pies as much as I did. The twelve pieces disappeared very quickly, let me tell you that. 😀
    Merry Christmas to you and your family,
    Markét

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.