Upečte si se mnou tradiční Yorkshire puddings

Když se řekne pudding, neznalí si hned představí nějaký sladký dezert ve stylu našeho pudinku. Jenže chyba lávky! V britské angličtině patří slovíčko pudding k těm nevyzpytatelným, protože může označovat vše možné, jen ne ten náš český pudink. Skvělým příkladem jsou právě Yorkshire puddings, které jsou ve skutečnosti pečivem a oblíbenou přílohou k masu. A jelikož nesmí chybět v UK na svátečním stole, říkala jsem si, že bychom si mohli Yorkshire puddings společně zkusit upéct a učit se u toho anglicky. Budete mít nejen něco dobrého do žaludku, ale také naberete slovní zásobu typickou pro recepty a pečení, naladíte se na blížící se svátky, dozvíte se něco nového o kultuře UK a ještě jako bonus potrénujete poslech. Sounds fun? Let’s get started! 🎄

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Here’s the recipe…

What ingredients do you need?

  • 4 eggs
  • 200 mililitres of whole milk
  • 200 grams of plain flour
  • a pinch of salt
  • sunflower oil

Step-by-step instructions:

  1. 1. Preheat your oven to 190 degrees Celsius.
  2. 2. Get yourself a muffin pan and pour about 1 centimetre of sunflower oil into each of the moulds.
  3. 3. Put the muffin pan into the preheated oven for about 15 minutes.
  4. 4. In the meantime, let’s prepare the batter. Whisk the eggs in a big bowl. Add the milk, then the flour, and a pinch of salt. Whisk the mixture until there are no lumps.
  5. 5. Pour the batter from the bowl into a jug. This will make our job easier in a moment.
  6. 6. Now, remove the muffin pan from the oven. The oil should be sizzling hot by now, which is exactly what we want.
  7. 7. Pour the batter evenly into each of the moulds. Be careful not to spill it outside the moulds.
  8. 8. Put the muffin pan back into the oven and bake for about 20 – 25 minutes until the Yorkshire puddings are golden and crispy. Don’t open the oven door during baking!
  9. 9. And that’s it. Enjoy!

Learn the Vocabulary

Slovní zásobu z této lekce se můžete efektivně a zábavně učit v tomto kurzu na Memrise. Nevíte, co je Memrise? Mrkněte sem.

a recipe – recept

ingredients – ingredience

an egg – vejce

whole milk – plnotučné mléko

plain flour – hladká mouka, obyčejná mouka (v anglicky mluvících zemích používají jen jeden druh mouky, která má stejnou konzistenci zhruba jako naše hladká mouka nebo jemnější polohrubá mouka)

a pinch of salt – špetka soli

sunflower oil – slunečnicový olej

step-by-step instructions – pokyny krok za krokem, podrobný postup

to preheat the oven to x degrees – předehřát troubu na x stupňů

to get oneself something – vzít si co, vzít co, dojít pro co (nepravidelné: get got got)

a muffin pan – forma na muffiny

to pour something into something – nalít něco do čeho

about – přibližně, zhruba, okolo

a mould – forma, formička

each of the moulds – každá (jednotlivě) z forem

to put something into something – dát něco do něčeho (nepravidelné: put put put)

a preheated oven – předehřátá trouba

in the meantime – mezitím, zatím (v mezičase)

to prepare something – připravit něco, nachystat si něco

batter – těsto (lité, tekuté)

to whisk something – šlehat něco, ušlehat něco (metlou)

a bowl – mísa, miska

to add something – přidat něco

a mixture – směs (při vaření nebo pečení)

until – dokud ne…

a lump – hrudka (v těstě…)

to pour something from something into something – přelít něco odkud kam

a jug – džbán, džbánek

to make one’s job easier – usnadnit komu práci (nepravidelné: make made made)

in a moment – za chvíli

to remove something from something – vyndat něco odkud

sizzling hot – horký, rozpálený (tak, že prská)

by now – touto dobou už, teď už

exactly – přesně

evenly – rovnoměrně, stejnoměrně

to be careful not to do something – dávat si pozor, aby ne…, být opatrný, aby ne…

to spill something – rozlít něco, vylít něco

outside something – mimo něco

to put something back somewhere – dát něco zpět kam, vrátit něco kam (nepravidelné: put put put)

to bake – péct, upéct

golden – zlatý, zlatavý

crispy – křupavý, křehký

an oven door – dvířka trouby

Enjoy! – Tak ať vám chutná!

Lákají vás Yorkshire puddings? Zkuste si je upéct taky, jsou vážně jednoduché na přípravu a chuťově vynikající! Dejte mi vědět do komentářů, jak se povedly a jak se vám peklo podle receptu v angličtině. 🙂 Rozuměli jste videu bez problémů nebo pro vás byla většina slov neznámá a význam vám unikal? A naučili jste se něco užitečného? Doufám že ano! 🙂

P.S. Slovní zásobu z vlogu se můžete učit a opakovat si v tomto kurzu na Memrise. Doporučuju to udělat, protože tak si je zábavnou formou upevníte do dlouhodobé paměti.  (Nevíte, co je Memrise? Více info včetně video návodů zde.)

P.P.S. Pomáhají vám má videa či kurzy a chtěli byste mě podpořit? Můžete. (Thank you so incredibly much!) 

Markét
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Bez znalosti angličtiny si už nedovedu svůj život představit. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Proč se s angličtinou trápit, když to jde jinak? Pojďte se ji učit se mnou.

Efektivně a zábavně! :) 

Komentáře
  1. Hana Jelínková napsal:

    Hi Markét,
    when I was in London, I ate pudding in a restaurant, but I wasn’t absolutely enthusiastic about it. It was very strange for me. But I have to say your pudding seems to be better. Enjoy! Hana

    • Markét napsal:

      Hi there, dear Hanka,
      can you tell me what kind of pudding that was? Do you mean Yorkshire puddings? There are so many „puddings“ in British cuisine and some of them don’t seem too appealing to me either. 😂 Yorkshire puddings surprised me though. I loved the cripspiness and appreciated how easy they were to make. 😉
      Thank you so much for watching and good luck if you decide to give them a try!
      Take care,
      Markét

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.